15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü “Bir Başarı Öyküsü”
BİLGİ Çocuk Gelişimi Bölümü ve Engellilik Çalışmaları Mükemmeliyet Alanı işbirliği ile 15 Ekim Beyaz Baston etkinliği düzenlendi.
Beyaz Baston kullanımı, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Biggs'in, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlamıştır. Görme engelli bireyler günlük hayattaki kent yaşamında en çok trafikte, kaldırımlarda ya da cadde ve sokaklardaki biçimsiz düzenlemelerden kaynaklı sorunlar yaşamaktadırlar. Bu nedenle görme engellilerde düşme, çarpma ve yaralanma gibi riskler daha fazladır.
Dünya genelinde yaklaşık 285 milyon insanın görme engelli olduğu, ülkemizde ise son verilere göre görme engellilik oranının %9'un üzerinde olduğu varsayılıyor. Beyaz Baston, görme engellilerin kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırması nedeniyle özgürleşmesinin sembolü haline gelmiştir.
Sizleri “Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü” kapsamında görme engeli ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediğimiz etkinliğe davet etmekten mutluluk duyarız. Görme engelli bireylerin de herkesle eşit hak ve olanaklara sahip olduğu, toplumda ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız ve özgür olabilecekleri daha iyi yarınlara ulaşmak dileğiyle…
Moderatör:
Dr. Öğr. Üyesi Aynur Aydoğan
Konuşmacı:
Halis Kuralay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı